Nostetaan yhdessä saattohoidon osaamista -tilaa palliatiivisen hoidon asiantuntija meiltä. 

Jokaisen asiakkaan perusoikeuksiin kuuluu laadukas saattohoito sen toteuttajasta riippumatta. Luentojen aiheina muun muassa oirehoito, asiakkaan kohtaaminen, omaisen kohtaaminen, lääkäriyhteistyö ja moniammatillisuus saattohoidossa.

Luennoitsijana ikäihmisten parissa saattohoitotyötä tekevä Viola-kotiyhdistyksen sairaanhoitaja Janica Salmi, jolla palliatiivisen ja saattohoidon asiantuntijaopinnot.

Janican kertomaa

Minun oma tarinani alkoi siitä hetkestä, kun puolivalmiin saattohoidon asiantuntijahoitajan tuotteistamissuunnitelma sai johdolta vastauksen: ”Hieno juttu. Työstä ihmeessä!” En keksi alallani kovin montaa työnantajaa, joka antaa näin ison vapauden toteuttaa ideansa työajan puitteissa ja luoda käytännössä työnkuvansa itse. Vapautta seuraa kuitenkin myös vastuu ja kehittäminen tehdään asiakasnäkökulma edellä. Saattohoidon maailma on kiehtova: kuolema tasavertaistaa meistä jokaisen. Se riisuu kohdatessaan, tulee joskus ennalta arvaamatta ja siksi valmista saattohoidon käsikirjaa ei voi koskaan laatia. Kohtaamisessa on edellä aina ihminen, ei se mitä olet tekemässä. Tekemistäni ohjaa palo tehdä asiat aikaisempaa paremmin.

Onnistuneen saattohoidon perusta on siinä, että ympäristö on asiakkaan itsensä toivoma. Vuosia työtä tehneenä olen huomannut, että monelle se on koti ja kodin määrittelee asiakas itse. Tämänkaltainen ympäristö luo terveydenhuollon ammattilaiselle haasteita, mutta ne ovat ratkaistavissa.

Minulle saattohoito on ennen kaikkea elämistä tässä hetkessä, haaveilemista. Se on ollut venetsialaisvalojen ripustamista huoneeseen, jonka asukas halusi osallistua juhliin, muttei jaksanutkaan. Se on ollut keltaisten lehtien keräämistä maasta asukkaalle, joka rakastaa syksyä, muttei sitä enää ennätä nähdä. Se on ollut surun sanoittamista omaiselle, joka kaipaa apua sanomansa välittämisessä. Se on ollut illalla omaisen vieressä istumista lattialla, jonne puolison menettämisen pelko veti. Olemme tarjonneet joskus myös konjakkia aamuyön tunteina erään äidin vierellä viimeisiä tunteja valvoen. Ennen kaikkea se on ollut ja on yksinkertaisesti olemista. Vaikeinta on myöntää, ettei hetkiin aina ole sanoja, ei välineitä. Astun ammattilaisena tilanteeseen, jossa kaivataan ennen kaikkea ihmistä. Joskus kuulumisten kysyminen tuntuu kornilta. Enemmän kertoo käden silitys tai olkapään puristus. ”Olen tässä”, haluan sillä sanoa.

Suomessa ollaan jo oikealla tiellä, mutta tehtävää vielä on. Olen ilokseni saanut aloittaa oman sarkani luennoimalla niin Pirkanmaan Saattohoitopäivillä kuin saattohoitoa tekevissä yksiköissä. Haaveeni on jättää oma jälkeni tähän työhön ja auttaa ihmisiä pelkäämisen sijasta elämään. Tehdä työtä omasta organisaatiosta käsin yhdessä kuntien kanssa. Rikkoa rajoja, kun niin tarvitsee tehdä. Siihen yhdistyksellämme kannustetaan aina: kun olemassa olevat vaihtoehdot eivät palvele, on lupa keksiä jotakin täysin uutta. Omassa organisaatiossani kiteytyy saattohoidon ydinajatus, joka vallitsee päivittäin myös henkilökunnan keskuudessa toisistamme huolehtien.

Uskon itse siihen, että suurin kehitys tapahtuu organisaatiorajat ylittämällä ja yhdessä kehittämällä. Eri organisaatioissa tapahtuneet asiantuntijavierailut ja keskustelut ovat vahvistaneet työyhteisön osaamista sekä lisänneet verkostoitumista alan toimijoiden kesken. Käytännöt siirtyvät osaksi työtä vasta kun työyhteisö sitoutuu niihin ja sitoutuminen tapahtuu omien vaikutusmahdollisuuksien kautta.

Lue Janican blogikirjoitus saattohoidosta täältä.

Luennon hinta

120€/h tai luentosarjat opetuskokonaisuuksiin ja tarpeisiin erikseen sovittavissa.

Ota yhteyttä                                    

Palliatiivisen ja saattohoidon asiantuntija-sairaanhoitaja Janica Salmi

etunimi.sukunimi@viola-koti.fi tai Viola-kodin toimisto arkisin (9-15) 03-31415300.

 

” Lohduttaminen ei tarvitse suuria sanoja, ei valmiita vastauksia. Tärkeintä on vaan mennä lähelle, välittää. Minulla on aikaa ja minua koskettaa se, mitä sinulle kuuluu.”

-Hilja Aaltonen