Olet meille tärkeä - tuemme omaishoitajaperheiden jaksamista

Rinnalla kulkien – vierellä tukien.
Omaishoitaja on henkilö, joka pitää huolta läheisestään, joka hoivan tarpeestaan johtuen ei selviydy arjestaan omatoimisesti. ”Omaishoidon tärkein motiivi on suhde, joka ei ole syntynyt hoidon tarpeen perusteella, vaan on olemassa siitä riippumatta.” -Tuula Mikkola, VTT.

Tukea omaishoitoperheelle

Moni omaistaan hoitava kokee, ettei omaishoidolle ole vaihtoehtoja. Tunnesuhde luo vapaaehtoisen pakon ja velvollisuuden. Omaishoitaja tekee arvokasta työtä mahdollistaen hoidettavan laadukkaan elämän kotona. On tärkeää, että omaishoitaja saa tukea jaksamiseensa. Tuemme omaishoitajaperheitä tarjoamalla laadukkasta joustavaa tukea, esimerkiksi palvelusetelituottajana. Omaishoitajien psyykkistä ja fyysistä jaksamista ja hyvinvointia tuetaan myöskin monipuolisilla työhyvinvointikursseilla ja työnohjauksella.

Omaishoitajalla on oikeus kolmen vuorokauden vapaaseen kuukaudessa. Tällöin kunta järjestää hoidettavan hoivan esimerkiksi palvelutalossa. Kunta voi myöntää vaihtoehtoisesti myös palveluseteleitä. Omaishoidontuen palvelusetelillä voidaan ostaa sijaishoitaja kotiin tai ostaa hoivaa päivätoimintakeskuksesta.

Kotiin annettava apu mahdollistaa omaishoitajalle levähdystauon hoitotyöstä. Omaishoitaja saattaa jaksaa paremmin esimerkiksi sillä, että hän voi käydä kerran viikossa vesijumpassa tuntematta huolta hoidettavasta. Hän jaksaa paremmin myös viikon, koska voi luottaa siihen, että vapaahetki säännöllisesti toteutuu. Toisen jaksamista tukee asioiden hoito kaikessa rauhassa. Tutun, luotettavan hoitajan sijaistaessa häntä kotona, voi keskittyä tärkeiden asioiden hoitamiseen. Joku nauttii omasta ajasta kahvilassa ystävän kanssa jutellen.

Hoivaa omaishoitoperheisiin palvelusetelillä

Viola-Kotiyhdistys ry on Tampereen kaupungin palveluntuottajaluettelossa. Tuemme omaishoitajaperheitä monin eri tavoin, meiltä voi tilata apua hoidettavan hoitoon omassa kodissa tai hoidettavan voi tuoda Viola-kodin päiväkeskukseen hoitoon omaishoitajan virkistysvapaan tai terveydellisten asioiden hoitamisen ajaksi. Hoidettavan hoivamaksu tapahtuu tällöin palvelusetelillä, joita myöntää Tampereen kaupungin omaishoidontuen toimisto. Lisätietoja tästä linkistä!

Tapoja rentoutua on yhtä paljon kuin omaishoitajia. Siksi onkin tärkeää yksilöllisesti kuulla juuri tämän perheen tarpeita ja toiveita. Löydämme yhdessä omaishoitoperheen kanssa ne palvelut, jotka parhaiten tätä perhettä tukevat.

Tilanteet muuttuvat omaishoitajaperheissä nopeastikin, jolloin ketterästi mukaudumme uusiin suunnitelmiin ja haasteisiin. Toimimme perheen ehdoilla ja kunnioitamme heidän toiveitaan ja elämäntapaansa; rinnalla kulkien – vierellä tukien.

Tutustu palveluun, jolla tuemme omaishoitajaperheitä. Tutustu Viola-kodin päiväkeskukseen täällä. 

Ota yhteyttä

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.